Pemancing Tegar

Assalamualaikum…………

nama ku mohd yaziz ibrahim, aku dah mula memancing dari umur 10thn lagi. Dan dah bermacam jenis ikan aku pancing, dari ikan air tawar ke ikan air masin. Dari ikan seluang ke ikan siakap. Bermacam taknik dan ilmu pancing telah ku pelajari, dari pancing parit sampai lah ke taknik jiging. Tentu ramai korang kat luar sana yang lebih hebat dari aku, tapi tak kesah lah. Tujuan aku buat blog ni utk berkongsi pengalaman dan taknik memancing dgn korang semua.

Baik lah sekarang kite cita pasal keperluan asas utk memancing.

Sekara pekara pertama yg kita perlu adalah set menancing. Aku sendiri ada 13 set pancing, dari set pancing udang, pancing kolam, sehingalah set pancing laut dlm.

set pancing terbahagi kepada 4 ketogeri :

1-ultra ringan [biasa digunakan utk menancing udang]

2-ringan [diasa digunakan utk pancing kolam atau tasik]

3-sederhana berat [biasa digunakan utk pancing pantai, sungai atau rakit laut]

4-berat [biasa digunakan utk pancing laut dalam utk menentang monster2 laut dalam]

Advertisements

~ oleh yaziz di November 22, 2007.

2 Respons to “Pemancing Tegar”

  1. ensem,mancing bergaya ikan takda

  2. Caya la mok, ok la tu untuk percubaan…rajin rajin la belajar lagi sampai teror

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: